NVOW

Cirneco dell'Etna - Rasinformatie

Cirneco Dell'Etna

De Cirneco dell’Etna is afkomstig van het, bij Italië horende, eiland Sicilië en kent een ontstaansgeschiedenis die duizenden jaren teruggaat.
Het ras vertoon grote gelijkenis met de honden die in het oude Egypte werden afgebeeld en is eigenlijk alleen in grootte te onderscheiden van de Pharaoh Hound. Op Sicilië, zoals de naam van het ras al laat uitschijnen, is/was de grootste populatie rondom de vulkaan Etna. Buiten het eiland vinden we praktisch geen oorspronkelijke Cirneco’s. Men vermoedt dat de Phoeniciërs, als handeldrijvers in het Middellandse Zeegebied, windhonden uit het oude Egypte en aanliggende regio’s, in dit Mediterrane gebied hebben verspreid, ook naar Sicilië, waar ze gebruikt gingen worden voor de jacht. Gezien de aard van het terrein en beperkte uitgestrektheid van het eiland is uit de grotere windhond van Egypte allengs een kleiner type ontstaan. Sommige taalkundigen menen dat Cirneco is ontstaan uit het Griekse woord Kyrenaikos komende van Cane Cirenaico, de hond uit Cyrene, wat nu het huidige Libië is. In de 16e eeuw verschijnt het woord ‘cernechi’ (meervoud) voor het eerst in een jachtwet op het eiland.

OORSPRONG:

De Cirneco dell’Etna is afkomstig van het, bij Italië horende, eiland Sicilië en kent een ontstaansgeschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het ras vertoon grote gelijkenis met de honden die in het oude Egypte werden afgebeeld en is eigenlijk alleen in grootte te onderscheiden van de Pharaoh Hound. Op Sicilië, zoals de naam van het ras al laat uitschijnen, is/was de grootste populatie rondom de vulkaan Etna. Buiten het eiland vinden we praktisch geen oorspronkelijke Cirneco’s. Men vermoedt dat de Phoeniciërs, als handeldrijvers in het Middellandse Zeegebied, windhonden uit het oude Egypte en aanliggende regio’s, in dit Mediterrane gebied hebben verspreid, ook naar Sicilië, waar ze gebruikt gingen worden voor de jacht. Gezien de aard van het terrein en beperkte uitgestrektheid van het eiland is uit de grotere windhond van Egypte allengs een kleiner type ontstaan. Sommige taalkundigen menen dat Cirneco is ontstaan uit het Griekse woord Kyrenaikos komende van Cane Cirenaico, de hond uit Cyrene, wat nu het huidige Libië is. In de 16e eeuw verschijnt het woord ‘cernechi’ (meervoud) voor het eerst in een jachtwet op het eiland.

DE JACHT:

De Cirneco wordt dus ingezet voor de jacht op klein wild, met name op knaagdieren maar ook op vogels, want (ook in oorsprong) niet groot en krachtig genoeg om het bijvoorbeeld tegen een beer op te nemen. Sicilië kent ook geen grote uitgestrekte vlaktes waardoor het ‘op zicht’ jagen niet echt nodig en mogelijk was en het ras daarom veelal met de neus jaagt. Zijn reukvermogen is daardoor uitstekend en hij kan het lang volhouden. Sterke poten zorgen er voor dat hij zich goed staande houdt in het rotsachtige, vulkanische gebied rond de Etna. De Cirneco is geen luide jager maar relatief stil in het vervolgen van het wild. In de onmiddellijke nabijheid van de prooi echter blaffen ze de jager naar het wild toe. Ze zijn goed in staat om de prooi ook zelf grijpen.

UITERLIJK EN KARAKTER:

De Cirneco dell’Etna is een elegante, ranke en gezonde gebruikshond. Helaas heeft de FCI besloten dit ras, samen met een aantal andere rassen, die we gemakshalve halfwindhonden noemen (Podenco Ibicenco en Pharaoh Hound om een paar voorbeelden aan te duiden) verplaatst van de rasgroep 10, de Windhonden naar de rasgroep 5, Spitsen en Oertypes, alwaar ze ingedeeld zijn bij de secties Oertypes en Jagende Oertypes. Zoals gemeld lijkt het ras uiterlijk erg op de Pharaoh Hound, waarbij de rechtopstaande driehoekige oren en het scherp belijnde hoofd het ras een karakteristieke uitstraling geven. De Cirneco is een middelgrote hond; de reuen zijn ideaal met een schouderhoogte tussen de 46 en 50 cm, bij een gewicht tussen de 10 en 12 kilo en voor de teven geldt een ideale hoogte tussen de 42 en 46 cm bij een gewicht van 8 tot 10 kilo. De meest voorkomende kleur is rood in al z’n schakeringen; kleuren die in de achtergrond van het jachtgebied opgaan. Witte aftekeningen zijn toegestaan en ook wit met platen. De vacht is kortharig.

De Cirneco is een uitstekende gezinshond maar wel beweeglijk en waaks. Dat kan zich wel eens in wat geblaf uiten. Evenals sommige andere windhonden komt het voor dat hij wel wat afstandelijk tegenover vreemden of andere honden is maar ze zullen nooit agressief uit de hoek komen. Ook voor kinderen is dit ras geen probleem. De Cirneco wil graag bewegen en beloont u graag wanneer u de dagelijkse (lange) wandeling in het programma opneemt. Er kan ook rustig mee worden gefietst. Op de windhondenrenbaan zullen ze hun passie zeker tentoonspreiden.

Het is een vrij zeldzaam ras.

Copyright © NVOW. All Rights Reserved. Designed by Albert @ N.V.O.W.
Gevestigd te 's-Gravenhage - Opgericht in 1935 - lid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.