Saluki

De Saluki is een van de oudste bekende hondenrassen.

09

De vroegste aanwijzing voor een Saluki-achtige langbenige jachthond is gevonden in een muurschildering in Çatal Hüyük in Zuid-oost Anatolië. Men neemt aan dat dzee schildering dateert van 5800 jaar voor Christus, rond de tijd dat de eerste kleipotten werden gemaakt. Eén en ander is bevestigd door carbon-dating. Andere zeer vroege vermeldingen zijn te vinden als illustraties van vooral Perzische en Islamitische geschriften.

De Saluki is een van de oudste bekende hondenrassen. De vroegste aanwijzing voor een Saluki-achtige langbenige jachthond is gevonden in een muurschildering in Çatal Hüyük in Zuid-oost Anatolië. Men neemt aan dat dzee schildering dateert van 5800 jaar voor Christus, rond de tijd dat de eerste kleipotten werden gemaakt. Eén en ander is bevestigd door carbon-dating. Andere zeer vroege vermeldingen zijn te vinden als illustraties van vooral Perzische en Islamitische geschriften.

Geschiedenis

De Saluki is een van de oudste bekende hondenrassen. De vroegste aanwijzing voor een Saluki-achtige langbenige jachthond is gevonden in een muurschildering in Çatal Hüyük in Zuid-oost Anatolië. Men neemt aan dat dzee schildering dateert van 5800 jaar voor Christus, rond de tijd dat de eerste kleipotten werden gemaakt. Eén en ander is bevestigd door carbon-dating. Andere zeer vroege vermeldingen zijn te vinden als illustraties van vooral Perzische en Islamitische geschriften.
De eerste afbeeldingen van de Saluki in de westerse kunst dateren van circa 1400, zodat men mag aannemen dat het ras vanaf die tijd in Europa was vertegenwoordigd. Een bijzonder fraai voorbeeld van hoe de karakteristieke vorm van de Saluki over de jaren behouden bleef, is te zien op het prachtige bronzen bord uit 1544, van de kunstenaar Benvenuto Cellini.

Rond 1900 begint in Engeland Florence Amherst Saluki's te fokken. Haar eerste honden kwamen uit het Midden Oosten. Gelukkig as de Honourable Florence Amherst een dame met een heel sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een vooruitziende blik. Het is aan haar raskennis en veldonderzoek te danken dat een uitstekende collectie Saluki's in Engeland werd ontwikkeld.
Na de Eerste Wereldoorlog kwamen er meer Saluki's naar Europa. Een speciale vermelding verdient Brigade Generaal Lance: hij bracht in 1921 de stamvader van zijn Sarona kennel van Syrië naar Engeland. De meeste van onze tegenwoordige honden kunnen hun afstamming terugvoeren op deze fantastische reu: Sarona Kelb. Ook in Nederland stammen de eerste, voor het rasbeeld van belang zijnde importen uit de Sarona kennel. Mevr. Jüngeling en haar zoon (Barukhzy Saluki's) bevestigden het ras voorgoed in Holland door lijnfokken met importen uit meerdere landen.

Uiterlijk en karakter

De vroege Europese Saluki's verschilden onderling nogal in afmeting en type als gevolg van uiteenlopende geografische- en jachtachtergrond. De eerste standaard van 1923 hield hier gelukkig rekening mee. De Saluki is geen eenheidsras. De algemene verschijning van dit ras moet een indruk geven van sierlijkheid en evenredige proporties. Tevens van grote snelheid en uithoudingsvermogen, gepaard aan kracht en behendigheid. Dit om de hond in staat te stellen gazellen en andere prooidieren te jagen over (zwaar gaand) mul zand en rotsachtig bergterrein. De uitdrukking moet waardig en zachtaardig zijn met trouwe, in de verte kijkende ogen. Wanneer men naar een Saluki kijkt, waant men zich in de wereld van 1001 nachten, met woestijnen, karavanen, woeste jagerse en roversbendes; de wereld van amandelvormige ogen, gracieuze bewegingen, zijdeachtig haar en zachte tapijten; van steenachtige plateaus, jachtkreten en de snelle en machtige bewegingen van de jachthonden: Saluki's. Waar vindt men een ras met zoveel variatie in kleur, grootte en type? De kleuren variëren van zuiver wit via rood naar zwart met zilver of black and tan - met alle schakeringen daartussenin. De vacht is redelijk kort op het lichaam met zijdeachtige bevedering (lange haren) aan oren, staart, benen en tussen de tenen. Ook komen er korthaar-Saluki's voor.

Het rastype nuchter beschrijven is niet zo eenvoudig. Allereest de zuivere harmonie! Het adelijke hoofd op een lange en gespierde hals, goed naar achter liggendde vlakke schouders, lange rechte voorbenen met ietwat lange voeten; verder een ruime borstkas, goed opgetrokken lendenen en een sterke achterhand. Dit alles in evenwichtige proporties zonder overdrijving.
Hierbij moet men in gedachten houden dat de Saluki uithoudingsvermogen moet bezitten, kracht en snelheid met maar één doel: het bemachtigen van de prooi. De eigenlijke grootte van de hond speelt hierbij geen enkele rol. Het gangwerk hoort niet echt uitgrijpend te zijn, maar moeiteloos en dansend. De Saluki moet door het herfstbos lopen zonder de bladeren te verstoren,

Het jachtinstinct is nog steeds duidelijk aanwezig in onze honden. Hoewel Saluki's dol zijn op zachte fauteuils en sofa's zijn het geen schoothonden. Eenmaal buiten en los van de lijn tonen ze nog steeds waarvoor ze zijn gefokt. Een goed alternatief voor de natuurlijke jacht zijn in Nederland de coursings en eventueel het baanrennen. Een Saluki is geen allemansvriend. Hij is dol op zijn huisgezin, maar in het algemeen terughoudend tegenover vreemden. Men moet een Saluki bejegenen als een dierbare vriend: met veel geduld en begrip. Schreeuwen of slaan zijn funes, de Saluki verliest dan elk respect. Met hun zachte, wel een ietsje koppige karakter zijn het niet echt gehoorzame honden. Maar met liefde en begrip kan men alles van ze gedaan krijgen. Saluki's zijn door de eeuwen heen gefokt om zelfstandig te jagen en te doden; waarom zouden ze zich nu onderdanig moeten gedragen? Uiteraard is het wel heel wel mogelijk een Saluki aan te passen aan de huiselijke omgeving, maar hij zal altijd behoefte houden aan vrijheid en veel beweging.

Denkt u er vooral zorgvuldig over na alvorens u tot de aanschaf van een Saluki overgaat. Laat de hond niet de kans lopen dat hij na een tijdje weer weg moet. Mocht u wel een Saluki nemen, dan wensen we uw hond fijne huisgenoten toe die hij zeker zal waarderen. Als u een echte liefhebber van dit ras wordt, dan kunt u er eigenlijk nooit meer buiten.

Wil men zich verder verdiepen in het ras, dan kan men zich in verbinding stellen met een van de voorlichters van de vereniging en bovendien door het bestuderen van literatuur en gesprekken met kenners en fokkers.

Meer informatie

Secretariaat NVOW:

Faye Tromp
De Heiberg 6
4721 SJ Schijf
Tel.: 06-24737573
E-mail: secretaris@nvow.nl

Kort Historisch overzicht: Saluki's variëren in type en de variatie is gewenst en kenmerkend voor het ras. De reden voor de variatie is de bijzondere plaats die de Saluki inneemt in de Arabische traditie en het onmetelijke gebied van het Midden-Oosten waar de Saluki duizenden jaren is gebruikt als hond voor de jacht. Oorspronkelijk had elke stam Saluki's die het meest geschikt waren voor de jacht op het specifieke wild in het eigen gebied. Volgens de traditie in het Midden-Oosten worden Saluki's niet gekocht of verkocht maar geschonken als eerbetoon. Dat betekent dat de honden die als zodanig werden geschonken aan Europeanen en naar Europa werden gebracht, afkomstig waren uit een grote gevarieerdheid van het gebied en klimaat en bijgevolg verschilden. De Britse standaard van 1923 was de eerste officiële Europese standaard voor de Saluki en werd opgesteld om al de oorspronkelijke types Saluki te omvatten.

FCI-Standaard:        Nr. 269/01-05-2001/Nederland

Vertaling:                   A.H. van der Snee

Oorsprong:                 Midden-Oosten

Patronaat:                  FCI

Datum van publicatie van de geldende originele standaard: 25-10-2000

Gebruik:                      Jacht- en coursing-hond

FCI-indeling: 
Groep 10 Windhonden
Sectie 1 langharige of bevederde windhonden
Geen werkproeven

Algehele verschijninq: De hele verschijning van dit ras moet een indruk geven van de elegantie en balans en van grote snelheid en uithoudingsvermogen, gekoppeld aan kracht en activiteit. Kortharige variëteit: de raspunten moeten dezelfde zijn met uitzondering van de yacht die geen bevedering heeft.

Belangrijke proporties: De lengte van het lichaam (van de punt van de schouder tot de punt van het zitbeen) is ongeveer gelijk aan de schofthoogte, ofschoon de hond vaak de indruk wekt langer te zijn dan hij werkelijk is.

Gedrag/karakter: Gereserveerd tegenover vreemden, maar niet nerveus of agressief. Waardig, intelligent en onafhankelijk.

Hoofd: Lang en smal, het geheel toont adel.

Schedelgedeelte:

Schedel: Matig breed tussen de oren, niet gewelfd

Stop: Weinig uitgesproken.

Gezichtsgedeelte:

Neus: Zwart of leverkleurig

Kaken/gebit: Gebit en kaken zijn sterk met een volmaakt, regelmatig en compleet scharend gebit.

Ogen: Donker tot hazelnootbruin en helder, groot en ovaal maar niet puilend. De uitdrukking moet waardig zijn en zacht met trouwe en verziende ogen.

Oren: Lang en bedekt met lang zijdeachtig haar, hoog aangezet, beweeglijk, vlak langs de wangen gedragen.

Hals: Lang, lenig en goed gespierd.

Lichaam

Rug: Matig breed.

Lenden: Licht gebogen en goed gespierd.

Kruis: Heupbeenderen ver van elkaar.

Borst: Diep, lang en matig smal. Tonvormig noch vlak.
Onderbelijning: Buik goed opgetrokken.

Staart: Lang, laag aangezet en in een natuurlijke boog gedragen, goed bevederd aan de onderkant met lang, zijdeachtig haar, niet rondom. Bij volwassen honden niet boven de ruglijn gedragen, behalve bij het spelen. Het einde reikt minstens tot de hak.

Ledematen

Voorhand:

Schouders: Goed schuin geplaatst, goede bespiering zonder grof te zijn.

Opperarm: Ongeveer van gelijke lengte met het schouderblad en daarmee een goede hoek vormend.

onderarm: Lang en recht van elleboog tot pols.

Middenvoet: Sterk en soepel, licht van voren gebogen.

Voorvoeten: Matig lang, tenen zijn lang en goed gebogen, niet gespreid maar ook geen kattenvoeten; het geheel sterk en soepel; bevederd tussen de tenen.

Achterhand:

Sterk, toont kracht voor galopperen en springen.

Dij en tweede dij: Goed ontwikkeld.

Knie: Matig gehoekt.

Spronggewricht: Laag geplaatst

Achtervoeten: Gelijk aan de voorvoeten.

Gangwerk: In de draf is het gangwerk soepel, vloeiend en moeiteloos. Lichtvoetig, ruim en stuwend zonder steppen of zwaar gaan.

Vacht

Beharing:

Gladde en zachte, zijdeachtige structuur, bevedering aan de benen en de achterkant van de dijen. Er kan ook bevedering zijn aan de keel bij volwassen honden. Jonge honden kunnen een lichte wollige bevedering hebben op de dijen en schouders.
De kortharige variëteit heeft geen bevedering.

Kleur: Alle kleuren of combinaties van kleuren zijn toegestaan. Gestroomd is ongewenst.

Grootte: Schofthoogte: 58,5 tot 72 cm, teven naar evenredigheid kleiner.

 

Fouten: Iedere afwijking van voorgaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling

van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
Elke hond die duidelijk fysieke of gedragsafwijkingen heeft moet gediskwalificeerd worden.

N.B.: Reuen moeten twee duidelijke normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

Saluki's en Azawakh’s
Mw. Frieda van der Mast
Venestraat 54b
2266BA Leidschendam
Tel. 0031707799956/ 0031628358691
http://friedam.home.xs4all.nl/
E-mail: 
friedam@xs4all.nl


Kennel Ba Djoraat
Jan-Willem Moulijn en Barbara Schimmer
Amsterdam
Tel: 0648275018
www.badjoraat.com (link werkt momenteel niet)
E-mail: badjoraat@gmail.com


Cypceli Saluki's
Mw. A. van Aken-Boer
tel. 0786763801
sites.google.com/site/cypcelisaluki/home
www.youtube.com/cypcelisaluki


EL GISOU SALUKIS
Bouwien Dijkstra
Fred Bantinglaan 62
6721 BC Bennekom
Tel:+31(0)318417375/0657194212
www.el-gisou-salukis.nl
E-mail:bouwiendijkstra@hetnet.nl


Hadi El Basher 
Smooth and Feathered Salukis
Daniela en Henk van der Lichte
Tel: 0032(0)80217153
www.hadielbasher.be
E-mail: salukis@hadielbasher.be


Sa'd al-Malik
R.C.M. Koppes
Overhaalsgang 9
1018 AT Amsterdam
www.gazellehounds.nl


Lubab al Kadam
Jan en Johan Boudewijns
Kerkstraat 26
5253 AP Nieuwkuijk
www.lubabalkadam.com
E-mail: jenj.boudewijns@home.nl


Sense of Beauty (Saluki's en Deerhounds)
Mw. J.J. de Vos-Brugman
Stenenkamerseweg 66
3882 NJ Putten
Tel. 0341-350155/06-10839269
www.deerhound-saluki.nl
E-mail: info@deerhound-saluki.nl


 Al- Jawhara
Mw. H. van Bodengraven
www.al-jawhara.nl


Onze Saluki Jongens
Mw. M. en dhr. L.  van Gog
Deurne
www.mariavangog.nl
E
-mail: mariavangog@outlook.com


Ter Dolen
Dirk Borghijs

Oude Molenstraat 83 

Sint-Gillis-Waas België

0032-3/707.04.17
www.ter-dolen.be
E-mail: dirk.borghijs@pandora.nl


Har Kala Rachi
Mevr. Sibylle Benoit
Rupsenstraat 14
8750 Zwevezele België
gsm: +32 497 446186
E-mail: benoit_sibylle@hotmail.com
https://www.facebook.com/sibylle.benoit


Al Ahmar Sadalsund
Dhr. G. Dajic
2e Jacob van Campenstraat 109 a
1073 XP  Amsterdam
tel.06-24733355
E-mail: gdajic@gmail.com


Casisto Vido

D.A.Schippers 

Vrije 39

4301JX Zierikzee

tel. 06-31680638